Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


GYERMEKLÁNCFŰ (Taraxacum officinale)

   A gyermekláncfüvet mint gyógynövényt, már az ókorban nagyra értékelték. A középkori fűvészkönyvekben pedig részletesen leírják. A 13-14. században Herba urinaria néven került a krónikákba. Vizelethajtó tulajdonságain túl hatékony eszköz emésztési panaszok - telítettségi érzés és felfúvódás - esetén. Több gyógynövény-szakember véleménye szerint különleges hatása van a hasnyálmirigyre.
   Április végén, május elején, mielőtt a fák virágozni kezdenének, a mezőket ellepi a gyermekláncfű világossárga virága. Különösen a legelőkben gazdag Bajorországban lenyűgöző a sárgára pettyezett mezők látványa.

Belső alkalmazás

   A gyermekláncfű általános salaktalanító hatását tekintve alig marad el a csalántól. Szintén azon tavaszi növények közé tartozik, melyek gyógyító ereje frissen fogyasztva a legintenzívebb. Az a szokás, hogy a gyermekláncfű friss hajtásait salátaként egyék, Franciaországból származik, ahol az ínyencek e vadon termő saláta érdekes, kesernyés ízét mindig nagyrabecsülték. Hogy vízhajtó hatását is ismerték, azt a növény népies francia neve - Pissenlit - is bizonyítja. Saarvidéki német szomszédaik is "ágybahugyozónak" hívják. A termesztett gyermekláncfű ma már két változatban is kapható a piacon. A vadon termőnek mindenesetre erősebb és keserűbb az íze.
   Többek között azt is kimutatták, hogy a gyermekláncfű serkenti az epenedvtermelést és elhárítja az epekiválasztás zavarait.
   Szervezetünk méregtelenítésében a májnak kulcsszerepe van: itt dől el, mely anyagokat kell kiválasztani, elraktározni, átalakítani vagy újra felépíteni. Májunk alapvetően meghatározó, ha diétás kúrát tartunk, mivel bizonyos mértékig az a feladata, hogy szervezetünk minden elhanyagolt, szennyezett "zegét-zugát kitakarítsa".
Ehhez bizonyos támogatásra van szüksége, például egy gyerekláncfűből vagy annak gyökeréből főzött tea révén. Mivel e tea íze nem éppen kellemes, azt ajánljuk, hogy vegyítsék más füvekkel, és így "fokozzák" vértisztító, valamint máj- és epeműködést serkentő tulajdonságait.
   A gyermekláncfű hatása eredendően anyagcsere-serkentő és - átalakító, ezért a teát kísérő terápiaként használják ischias, derékfájás, reuma és arthritis (izületi gyulladás) esetén.

   A népi tudatban elterjedt, hogy a gyermekláncfű szára és virága mérgező. Ez nem igaz, de talán azzal magyarázható, hogy a növény szára, ha letépik ragacsos, tejszerű fehér nedvet választ ki, ami barna foltot hagy a ruhán, és a kézen. Valójában a növény minden része - levél, szár, virág és gyökér - gyógyhatású és nagyon hasznos.

Forrás: Barbara és Peter Theiss  Erdők, mezők patikája (66-69 old.)


  

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Build your own hydraulic powered water well or geothermal drilling rig

(Timothyhiz, 2018.02.09 22:01)

This site can be a walk-via for all the info you needed about this and didn’t know who to ask. Glimpse right here, and you’ll positively discover it. http://hellowh983mm.com