Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A MÉZ TITKAI

   Erre a látszólag egyszerű kérdésre ki- ki képességének, vagy pillanatnyi hangulatának megfelelően válaszol. Legtöbben a mézet „Tápláló édesség”-nek tartják. Ez igaz! A fiatalok a forró csók és az édes méz közé tesznek egyenlőséget. Mennyire igazuk van! Az „Öreg méhészek” a mézet „A méhek által gyűjtött sejtekben érlelt nektárnak” tartják. A vegyészek szerint a méz „ szénhidrát, ahol az oxigén és a nitrogén aránya mindig 2:1”. Az orvosok többsége egyszerű cukrokból álló „gyógyhatású édesség”-nek tartja. A biológus azt mondja „a méz a természet legcsodálatosabb ajándéka”. Ez a meghatározás már nemcsak igaz, hanem szép is.

Mit tud Ön a mézről, mint tápláló édességről?
Tudja-e, hogy a méz legfontosabb alkotóeleme a gyümölcscukor (fruktóz) csaknem kétszer olyan édes, mint a háztartásokban használt nád- és répacukor? A kristálycukor édességérzete 100, a gyümölcscukoré pedig 174!
Tudja-e, hogy a méz 5-6-féle cukrot tartalmaz? Ezeknek 85-95 százaléka könnyen emészthető, rövid szénláncú monoszacharid, azaz szőlő- és gyümölcscukor. Elenyészően kevés a mézekben a nehezen emészthető hosszú szénláncú diszacharid és polyszacharid.
Tudja-e, hogy a mézben sokféle enzim működik (invertáz, diasztáz, kataláz, oxidáz, peroxidáz, reduktát, stb.)? Ezek a táplálékok lebontását, vagyis az emésztést segítik elő.
Tudja-e, hogy a mézben előforduló szabad amino-savaknak és egyéb szerves savaknak étvágygerjesztő hatása van?
Tudja-e, hogy több mint százféle íz- és illatos zamat-anyag van a mézben?
Tudja-e, hogy sokféle virágport is tartalmaz a méz?
Tudja-e, hogy a méz az élet számára létfontosságú ásványi anyagokban (mikro- és makroelemek) gazdag? Különösen az édes mézharmat, a fenyő-, gesztenye- és hársméz tartalmaz nyomelemet.
Tudja-e, hogy a méz 18-19 százalékban olyan vizet tartalmaz, amely növényi sejteken keresztül többszörösen átszűrt káros anyagoktól teljesen mentes?
Sajnos kevesen tudják, hogy egyes mézfajták (repce-, hárs-, vegyes virágméz) kristályosodását mi idézi elő. Semmiképpen sem a gyári cukortartalom, ellenkezőleg, a legértékesebb szőlőcukor (glükóz) magasabb aránya miatt következik be a kristályosodás.
Tudja-e, hogy hazánkban az egy főre jutó évi mézfogyasztás csak 25-30 dkg, míg a fejlett nyugati országokban 250 dkg?

Mit tud Ön a méz gyógyító hatásáról?

Gyógyszer a méz? Sokan túlzott buzgalmukban – sajnos a szakirodalomban is a mézet gyógyszernek tartják. Pedig az több okból sem nevezhető annak. Az első különbség: a gyógyszer méregdrága, a méz nagyon olcsó. A második: a méznek nincs káros mellékhatása. A harmadik: „korlátlan mennyiségben fogyasztható. Más táplálékkal, különösen pedig szeszes italokkal társítható (alkoholistáknak kifejezetten javallott).

A fentieket figyelembe véve – a már korábban többszörösen elhangzott és leírt, de eddig egyszer sem kifogásolt meghatározás szerint – „A méz olyan gyógyhatású tápanyag (paramedicinális szer), amely tartósan fogyasztva, az élő szervezetre jótékony hatást gyakorol”.
Tudja-e, hogy a méz fertőtlenít? Az antibakteriális tulajdonság a mézek viszonylag magas hidrogénperoxid tartalmával hozható összefüggésbe?
Tudja-e, hogy a méz propoliszt is tartalmaz? Egyrészt ezzel is magyarázható a fertőtlenítő, gyulladásgátló, nyugtató és fájdalomcsillapító hatása.
A mézben levő virágpor prosztatint tartalmaz, ezért az a dülmirigy (ismertebb nevén a prosztata) gyulladás megelőzésére vagy annak gyógyítására alkalmas.
Tudja-e, hogy a méz oxidáz enzimje a piretroid növényvédő szereket (fluvalinate, cipermetrin, deltametrin, tetrametrin) erőteljesen bontja, vagyis a szervezet méregtelenítésében is szerepe van?
Tudja-e, hogy a méz a gyomor, bél és főleg az epe-működést jótékonyan stimulálja (ebben kitűnik a szelid-gesztenye méz)?
Tudja-e, hogy a méz az idegműködésben kulcsszerepet játszó ingerületet átvivő anyagot (acetilkolint) is tartalmaz? Tartós mézfogyasztással több súlyos gyógyíthatatlan betegségek kialakulását előzhetjük meg, vagy késleltethetjük azokat (Parkinson-kór).
Tudja-e, hogy a méz fogyasztásával a sport- és egyéb teljesítmények fokozhatók, ugyanakkor az nem minősül tiltott doppingolásnak?
Tudja-e, hogy a mézet mint adalékanyagot kozmetikumként is felhasználják a szépségiparosok?

A környezeti stressz hatásoktól megvédi a szervezetet (a sok mézet fogyasztók balsorsuk nyűgét és csapásait könnyebben elviselik).

 A méz összetevői

Gyümölcscukor 39%

Szőlőcukor 31%

Víz 19%

Összetett cukrok 5-10%

Egyéb anyagok (aminosavak, fehérjék, enzimek, vitaminok, savak, ásványi sók, színanyagok, aromaanyagok, egyéb bioaktív anyagok) 3-4%

 Fontos tanácsok: a méz koncentrált cukoroldat. Vigyázzunk, üres gyomorra ne fogyasszuk azt. Különösen gyerekekre ne erőszakoljuk rá a kora reggeli mézevést.

            Egészségünket sok-sok mézfogyasztással óvjuk, vagyis:

"Okos legyen – Mézet egyen!”

 

Forrás: Dr. Gubicza András
méhész – biol .tud. kandidátusa

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.